Syberia to odległa kraina opływająca we śniegi i lody. Pomimo ciągłego zimna i pozornie ubogiego potencjału do rozwoju fauny oraz flory, Syberia jest terenem zróżnicowanym pod względem  roślinności oraz żyjących tam zwierząt. Syberyjski jeleń, niedźwiedź polarny, polarny lis lub też syberyjski kot to tylko kilka przykładów, rodowitych mieszkańców Syberyjskich lasów i stepów. Oprócz niezwykłych zwierząt, region ten jest bogaty w  dobroczynne rośliny oraz zioła, które od wieków wykorzystywane są przy produkcji lekarstw oraz środków do pielęgnacji i higieny ciała. Wyciągi z tej niezwykle odpornej na warunki atmosferyczne roślinności, potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Jakie to rośliny i jak stosują je mieszkańcy Syberii oraz zwolennicy naturalnych kosmetyków na całym świecie? Oto kilka z nich:

Żeń – szeń Syberyjski – Regeneracja i odżywianie w jednym

Syberyjski Żeń-szeń to składnik wielu szamponów oraz kremów na bazie naturalnych składników. Wyciąg z tej rośliny wspaniale wzmacnia włosy oraz skórę oraz dodaje energii na co dzień. Żeń- szeń dobrze wpływa na wygląd skóry, likwidując np. sińce pod oczami jak również działa na zmarszczki. Dzięki niemu skóra staje się bardziej promienna oraz napięta, a jej struktura jest wygładzona. Składnik ten jest obecny w wielu maseczkach i odzywkach jak również olejkach i masłach do ciała.

Sofora japońska

Roślina dostarcza skórze dużej dawki witaminy C oraz dodaje energii i wzmacnia ją. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej, jak również wrażliwej i wymagającej. Sofora jest dodatkiem do wielu żeli myjących, peelingów jak również kremów do twarzy i ciała. Perełkowiec japoński, bo taką nazwą również określa się tą roślinę, wzmacnia naczynka krwionośne oraz regeneruje skórę.

Cladonia śnieżna

Roślina ta odmładza oraz regeneruje skórę, stąd jest szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym. Kremy oraz inne specyfiki z jej dodatkiem działają przeciwzmarszczkowo oraz dostarczają skórze wielu cennych składników. Składnik ten pomaga w usuwaniu przebarwień ze skóry oraz usuwaniu nadmiaru sebum.

Rokitnik

Ten krzew ma bogate zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie. Dodawany do kremów oraz maści ma właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Dodatkowo nawilża skórę oraz ją regeneruje, a także poprawia koloryt skóry. Rokitnik jest zwany złotem Syberii, a wszystko za sprawą wielu pozytywnych właściwości, które wspaniale działają na skórę człowieka. Dodawany do szamponu ma również właściwości przeciwłupieżowe oraz poprawiające porost włosa. Popularnym specyfikiem stosowanym w kosmetyce jest olej rokitnikowy.